Site Overlay

Tidak Perlu Bina Lebuhraya Baharu lagi!

Hutan Simpan Ampang wajar dilindungi.

Saya sependapat dengan Dr. David Chin, Presiden, Institut Rimbawan Malaysia bahawa projek lebuhraya EKVE (East Klang Valley Express) bernilai RM1.55 bilion, supaya dipertimbangkan semula kelulusannya.

Isu mekansime menangani kesesakan trafik dan untuk memudahkan capaian dari satu tempat ke satu tempat melalui kaedah membina lebuh raya baharu harus dipertimbangkan semula oleh semua pihak.

Proses yang ‘memakan korban’ alam yang bukan sedikit ini bukan lagi satu keputusan yang bijak pada masa kini. Alternatif kepada memperkasakan pengangkutan awam, menyusun polisi aktiviti perbandaran yang efektif dengan mengesampingkan mekanisme pembinaan lebuh raya baharu sewajarnya mendapat perhatian semua pihak pada hari ini.

Saban tahun, pembinaan lebuhraya baharu yang diyakini dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas, sudah menjadi taboo. Mekanisme ini sudah tidak efektif memandangkan terdapat pertambahan kenderaan persendirian yang semakin meningkat dari tahun ke tahun.

Para aktivis alam sekitar dan pihak berkuasa, harus melakukan sesuatu yang lebih efektif supaya jalan penyelesaian yang tuntas dapat diberikan kepada pihak berkuasa. Objektifnya nanti ialah: Me-nyah sampingkan mekanisme pembinaan lebuh raya baharu pada masa hadapan yang selama ini dipercayai dapat menyelesaikan masalah kesesakan lalu lintas dan melancarkan trafik kepada pengguna kenderaan persendirian. Sebagai alternatif, idea dan perancangan yang lebih lestari dan efektif harus diusahakan.

Bolehkah kita fokuskan aktiviti perbandaran dengan menetapkan premis objektif seperti itu?

Saya optimis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 ALIFF BASRI. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes