Site Overlay

Paul Hawken ‘Membuka Pintu’ Mengenal Sosok Yang Melandasi Perjuangan Aktivis Gerakan Alam Sekitar di Barat

Perjalanan bermula. Walau belum lagi bergelar pelajar formal mana-mana UA. Tapi setelah berbincang dengan guruku, aku menetapkan sesuatu untuk dilaksanakan dalam masa terdekat.

Aku meneruskan pembacaan sekitar sejarah gerakan masharakat bagi mendapatkan keadilan sosial dan memelihara alam sekitar. Paul Hawken, setakat pembacaanku, telah menghubungkan aku kepada susur galur antara pemikiran yang mempengaruhi para aktivis alam sekitar di dunia Barat.

Antara yang menjadi ‘anchor’nya ialah Charles Darwin dan Ralph Waldo Emerson. Aku rasa, dengan menyenaraikan dua nama besar ini sudah cukup bakal memberatkan pengalaman pembacaan aku kelak. Paul Hawken bukan sahaja menamakan dua tokoh ini sahaja, malah turut menyatakan insna-insan yang terpengaruh dengan idea pemikiran mereka sehingga menjalankan kajian berpuluh tahun bagi mengabsahkan idea pemikiran yang telah disusun dalam karya-karya mereka.

Paul Hawken turut memperkenalkan seorang ‘iron lady’ dalam dunia penulisan dan gerakan alam sekitar iaitu Rachel Carson. Beliau yang menulis artikel secara tetap dalam sebuah akhbar sehingga ia dikumpulkan menjadi sebuah buku berjudul Silent Spring, telah menggoncangkan dunia korporat. Beliau menghubungkan kesan alam sekitar dengan kesihatan manusia akibat penggunaan DDT (racun serangga) yang semakin meluas pada ketika itu, sekitar tahun 1960-an. Karya penting beliau ini saya miliki, tetapi belum menyelesaikan pembacaannya. Ia suatu karya yang wajibn dihabiskan bacaannya pada tahun ini.

Karya mereka, bakal saya tekuni selepas ini dan saya sendiri tidak pasti adakah mempunyai ruang masa yang mencukupi untuk memahaminya kelak. Apapun, saya sudah memulakan tugas berat ini.

Karya di bawah telah saya miliki. Dari semasa ke semasa, jika berpeluang, saya kongsikan dapatan pembacaan dan refleksi kepada pembacaan tersebut.

51H7lRX0OML._SX308_BO1,204,203,200_

Ucapan buatku, SELAMAT MENDAPAT KEFAHAMAN.

Robbi Zidni Ilman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 ALIFF BASRI. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes