Alam Sekitar

Hashtag #ExxonKnew adalah Tindakan Balas Masyarakat Berhadapan dengan Syarikat Korporat

‪#‎ExxonKnew‬ adalah hashtag kepada gerakan untuk menyelongkar kecuaian Exxon yang telah mengetahui (melalui saintis yang mereka upah dalam salah satu jabatan R&D mereka sendiri satu ketika dahulu) ancaman dan kesan penggunaan bahan api fosil tetapi mereka:

1. Mendiamkan hasil kajian tersebut yg ternyata bakal merugikan mereka di masa depan (future investment)

2. Tidak meneruskan pendanaan untuk saintis yang telah menemui hasil kajian tersebut.

3. Mengupah saintis lain untuk memberikan justifikasi yang mampu meragukan hasil saintis awal tadi sehingga climate change dan pencemaran akibat emisi karbon dijenamakan sebagai suatu yang ‘fraud’ sedangkan hasil kajian sebenar menunjukkan sebaliknya bahkan exxon banyak melabur untuk mengabsahkan apa yang boleh menguntungkan mereka.

Sebab itu, gerakan sivil di sana, berusaha bersatu dan mahu mendedahkan tipudaya Exxon (sebelum ini Esso) yang sangat mempengaruhi kuasa politik dan pembuatan keputusan di US.

Untuk melawan syarikat-syarikat gergasi seperti Exxon ini, bukan suatu yang mudah.

Keberanian sebegini pernah ditunjukkan oleh Rachel Carson yang menulis artikel secara istiqamah untuk menentang penggunaan racun pestisid. Kumpulan arikel beliau dikumpulkan menjadi sebuah buku yang amat mempengaruhi gerakan alam sekitar di Barat, berjudul Silent Spring.

Gerakan masyarakat sivil di Malaysia mungkin boleh terus menilai dan mempelajari dari dan ke arah mana mereka mahu tuju.

Asas perjuangan mereka berdasarkan ilmu pengetahuan.

Ini adalah refleksi saya apabila membaca pautan di bawah ini:

We got a letter from 13 members of Congress about our work to show #ExxonKnew. Here’s what it said:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *