Site Overlay

Exxon Sudah Tahu Kesan Bahan Api Fosil Sejak 1970an Lagi

Pagi ini, saya terbaca sebuah lagi artikel mengenai Exxon. Kali ini ia mengenai  luahan hati seorang anak kepada seorang saintis, Dr. James F Black,[1] yang pernah bekerja di Standard Oil (kemudiannya bertukar kepada Esso dan sekarang Exxon).

Situasi mengetahui kebenaran tetapi menyembunyikannya, adalah suatu yang terkutuk bahkan dikecam di dalam ajaran agama yang saya anuti. Lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan keputusan yang akan memberi impak negatif kepada manusia sejagat.

Saya fikir, isu seumpama ini perlu dikongsi kepada khalayak Malaysia kerana:

Pertama, saya tahu, gerakan sivil kita belum mampu ke tahap mereka kerana untuk sampai ke tahap mereka, memerlukan koordinasi yang memakan kos (masa, tenaga dan wang) bukan kepalang banyaknya. Dan lebih penting ialah kesungguhan. PERSEDIAAN DIRI.

Kedua, walaupun begitu, kes yang berlaku di dunia Barat seperti ini adalah bukti bahawa terdapat hubungan yang erat antara syarikat2 korporat dan kerajaan pada satu-satu masa. Sesuatu polisi boleh sahaja diubah atau dikekalkan hanya melalui pelobian yang kuat dari pihak-pihak berharta seperti MNC (multinational company).

Ketiga, kita sebagai rakyat biasa, harus perkasakan diri dengan Ilmu dan Pengetahun, kepakaran perlu dibina dari sekarang untuk menghadapi ancaman seperti kes ini kerana Malaysia sudah memasuki era liberalisasi ekonomi yang semakin memberi muka kepada syarikat swasta dan korporat mencipta kekayaan, tambahan pula melalui ‘kenderaan’ seperti FTA dan TPPA. Orang biasa seperti kita harus persiapkan diri untuk mempertahankan diri disaat institusi kerajaan tidak mampu buat apa-apa melainkan hanya mampu menyindir kita yang kurang upayanya berbanding mereka.

Keempat, asas kepada perubahan holistik adalah DIRI (baca: ruh, aqal, nafs) kita sendiri. Seperti kes banjir kilat baru-baru ini, pihak SPRM telah buat siasatan dan mendapati TIADA UNSUR RASUAH dalam kontrak-kontrak pembinaan.[2] Tetapi, SPRM tidak boleh semak UNSUR2 RASUAH dalam DIRI INSAN. Merasuah diri dengan memberi keutamaan kepada kejahilan, harta dan pangkat.

Kelima, kerana saya sedar perkara-perkara di atas, saya kongsikan isu-isu sebegini. Ia bukan kes lokal, tapi ia penting dan menjadi kajian kes bagi setiap dari kita.

Selamat membaca.

Pautan: http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/25/exxon-climate-change-greenhouse-gasses

Rujukan:

  1. Individu yang memberitahu pihak pengurusan tertinggi Exxon mengenai kesan rumah hijau pada tahun 1970an.
  2. http://www.utusan.com.my/berita/nasional/rasuah-bukan-punca-banjir-kilat-8211-ku-nan-1.334660

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 ALIFF BASRI. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes