Site Overlay

Melawan Kosumerisme Tidak Semudah Berkata-kata

Sebenarnya tidak semudah tulis status di media sosial untuk lawan konsumerisme ini.

1. Kita kurang contoh depan mata.

2. Untuk ikut Rasulullah pula; ramai yang tidak baca sirah dan tidak datang pengajian. Jika ada sekalipun, sehingga hari ini, saya tidak pernah dengar yang mengaitkan sirah Nabi dan cabaran masani (konsumerisme) serta cara bagaimana hendak hadapinya. Kecuali dalam kelas WISE bila Dr Farid Shahran, Dr Adi Setia dan beberapa Guru2 WISE yang lain menyulam isu2 ini dan diberikan kefahaman kepada para pelajar WISE.

3. Ya. Betapa holistiknya ad-Deen ini, penyakit serta cara mengubatinya harus dipanjangkan dalam bentuk gaya hidup bagaimana yang seharusnya diamalkan.

4. Contoh macam mana?: apa alternatif/cara minimumkan sampah dan penggunaan barang di pasaran (clutter), apa tenaga dan teknologi, barang perkhidmatan yg harus dikeluarkan(murah dan lokal), permaculture(?), dan lain2.

4. Bila contoh tiada depan mata, kita mahu lihat contoh, lalu orang Barat amat terkehadapan dalam hal ini. Mereka dahaga contoh. Saya juga banyak melihat usaha mereka untuk berhadapan dengan cabaran masani dalam aspek konsumerisme-materialisme-kapitalisme.

5. Benarlah, mengenal Barat dan silih bergantinya tesis-antitesis-sentesis dalam pemikiran dan kehidupan mereka, sebagaimana yang di didik Guru2 saya dalam WISE kelolaan (Himpunan Keilmuan Muslim, HAKIM); mampu menjadi refleksi untuk mengenal ad-Deen( Islam) saya.

7. Kita adalah contoh. Jika mahu jadi umat Wasațiy. (Saya tidak bercakap wasatiyyah yang selalu diperkatakan di peringkat kerajaan persekutuan).

Saya tulis sahaja dulu sebagai simpanan catatan saya.

Wallahu alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 ALIFF BASRI. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes