• Refleksi Diri

    Keterdesakan untuk terus Hidup Mandiri

    Sungai Gombak mengajar aku bahawa; Mereka akan terus mengalir, walau diracuni. Semut mengajar aku bahawa; Mereka akan terus bekerja, walau berisiko di pijak-dilenyek. Institusi mengajar aku bahawa; Mereka akan meneruskan survival, walau kadang kala, perlu tidak berhati perut. Semua mahu hidup, Semangat; survival for the fittest diimani tanpa kompromi.  

  • Refleksi Diri

    Mengasak Diri terus Menulis!

    Menulis tentang diri adalah suatu yang memalukan bagi sebahagian insan. Apatah lagi jika perkara itu dikongsikan untuk tatapan umum. Namun, satu persoalan yang perlu dijawab berkaitan perkongsian itu adalah: Apakah tujuan kau berkongsi untuk tatapan umum? Sejak beberapa tahun ini, saya sebenarnya mengalami situasi kesukaran berkongsi refleksi diri kerana merasakan bahawa refleksi itu tidak tuntas, muktamad, separuh masak atau keanak-anakan. Apakah benar itu sikap yang saya perlu pegang? Boleh jadi ia benar sekiranya ia melibatkan bidang pengetahuan yang memerlukan penelitian lanjut. Tetapi sikap itu tidak wajar jika ia mematikan hasrat jiwa untuk berkongsi sesuatu yang difikirkan perlu dan bermanfaat. Kita hidup di zaman kebanjiran informasi. Menurut satu sumber (saya lupa!!),…

  • Alam Sekitar

    Penggunaan Straw Untuk OKU: APa Peranan Gerakan Tak Nak Straw di Malaysia?

    PENGGUNAAN STRAW BAGI OKU: KEPERLUAN GERAKAN TAK NAK STRAW MENGAMBIL KIRA GOLONGAN OKU UNTUK SAMA-SAMA MENYUMBANG KE ARAH KEHIDUPAN LESTARI — 1. Video dalam pautan ini , merupakan respons penting yang perlu diambil kira. Usah keras dalam memperjuangkan sesuatu hingga mengabaikan kemanusiaan. 2. Dalam konteks kempen Tak Nak Straw di Malaysia, penerimaan masih kecil tetapi momentum sangat laju. Itu petanda positif. Pada ketika ini, aktivis Tak Nak Straw atau Sisa Sifar terus menerus memperkenalkan gaya hidup Tak Nak Straw di kedai-kedai mahupun di peringkat individu. — 3. Dikedai-kedai, natijah yang dimahukan ada dua: A. Menyarankan kedai-kedai berhenti tawarkan straw. B. Menyarankan kedai-kedai memberi hanya apabila dipinta. Sebagaimana orang meminta resit…

  • Alam Sekitar

    KITA DAN PLASTIK: BERPISAH TIADA, TIDAK BERPISAH MERANA.

    Cakna tentang alam sekitar bukan suatu perkara bersifat ‘pilihan kedua’. Ia adalah ilmu pengetahuan yang mesti diketahui dan diamalkan. Ia juga bukan suatu yang terpisah daripada kehidupan manusia. Hampir setiap perbuatan manusia amat berkait dan memberi kesan kepada alam sekitar. Semua ini adalah kerana manusia merupakan sebahagian daripada alam sekitar. Di antara isu terpenting yang sedang mendapat perhatian manusia sejagat baik melalui PBB mahupun polisi setiap kerajaan, ialah isu PENCEMARAN DISEBABKAN OLEH PLASTIK. — Pada 1950, 1.5 juta tan produk plastik dihasilkan. Pada 2016, lebih 320 juta tan produk plastik dihasilkan. Dijangkakan, pada 2034, lebih 640 juta tan produk plastik akan dihasilkan Sekiranya ini berterusan tanpa manusia memahami kesan negatif…

  • Alam Sekitar

    Perutusan sempena Hari Alam Sekitar Sedunia 2018: ‘Peperangan’ Terhadap Pencemaran Alam disebabkan Plastik

    Artikel ini telah diterbitkan dalam laman web The Patriot. Saya terbitkan semula dalam blog saya sebagai simpanan dan rujukan bersama. ….. Oleh: ALIFF BASRI*   “Kalau tidak akan guna semula, elakkan daripada memilikinya.”   Begitulah sifat yang selayaknya diberikan kepada objek yang dikenal sebagai plastik. Tanggal 5 Jun 2018, United Nation Environment Programme (UNEP) menganjurkan sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia. Bertemakan ‘Beat Plastic Pollution’, ia seumpama satu ‘panggilan jihad’ atau ‘struggle’ melawan pencemaran alam sekitar yang disebabkan oleh plastik. Ini suatu yang agak pelik kerana kita seakan-akan diseru untuk ‘berperang’ dengan objek tidak berakal – plastik. Tetapi, jika diamati maksud tema itu, peperangan ini sebenarnya berlaku antara ‘diri-jiwa’ manusia yang…

  • Alam Sekitar

    Qana’ah Sebagai Respon kepada Konsumerisme

    Di sebahagian dunia Timur dan Barat, konsep atau gaya hidup ‘minimalist’ semakin diterima sebagai gaya hidup yang baharu. Selain itu juga, gaya hidup ‘zero-waste’ dan ‘less is more’ turut menjadi pilihan. Ia merupakan respons kepada budaya konsumerisme atau ‘penggunaan berlebihan (over-consumption) yang menatijahkan keresahan jiwa, tempat tinggal yang bersepah (semak), dan menyusahkan kehidupan. ‘Penggunaan berlebihan’ mewujudkan lebih banyak sisa pepejal baik dalam bentuk bahan makanan (organik) mahupun barang-barang dan bungkusan yang diperbuat berasaskan plastik. Sisa-sisa itu bersepah dan mencemarkan alam sekitar kerana pengakhirannya dalam bentuk yang sukar dilupuskan. Kesannya terhadap haiwan dan tumbuhan pula berupa kematian dan pencemaran alam. Sebagai contoh, beberapa hari lalu, dunia digemparkan dengan penemuan sejumlah ikan…

  • Bibliofil

    Papa Pendorong Utama, Penyubur Minat Membaca si Anak

    Kisah 1 Saya masih ingat lagi, sewaktu buku ‘Doctor in The House’, kali pertama diterbitkan, Papa bertanya: “Dah beli buku terbaru oleh Tun Mahathir?” Saya jawab: “Belum. Tapi ada cadangan hendak beli.” Apabila pulang bercuti, tiba-tiba papa serahkan bungkusan plastik berisi buku tersebut. Dia hadiahkan kepada saya. Sungguh. Ia hadiah berharga dari seorang bapa kepada anak.   Kisah 2 Mengimbau kenangan sewaktu kecil, Papa berikan buku Fabel Aesop berbahasa Inggeris. Buku itu amat membantu saya dalam memperkaya perbendaharaan kata baharu bahasa Inggeris. Buku itu juga yang memperkenalkan sekian banyak crita-cerita rakyat dunia Barat yang masih segar diingatan sehingga kini. Selepas itu, komik Doraemon menjadi bacaan mingguan saya. “Sudah habis baca?”…

  • Alam Sekitar

    Sungai Akan tetap Mengalir, Walau Insan Dungu

    Airmu mengalir, dari Gunung jauh di sana, jernih dan sejuknya, sungguh indah dipandang mata..   Kau tetap mengalir, walau apa halangan tiba, Tak berhenti-henti, hingga sampai di laut nanti…   Ini adalah petikan lirik lagu yang pernah cikgu Puan Nor Ain Wong ajarkan kepada saya sewaktu darjah 1. Beliau adalah antara insan terawal yang mendedahkan saya tentang ‘Sungai’. Lagu ini sebenarnya menyampaikan mesej melalui perumpamaan supaya insan menjaga dan menghargai setiap detik masa. Maka sungai yang mengalir menjadi perumpamaannya. Saya kongsikan petikan lirik seterusnya, setakat yang saya ingat: Masa kita ‘kan mengalir, tak menunggu kita, Gunakanlah sepenuhnya, janganlah leka… Masa diumpamakan seperti sungai yang mengalir. Ia tetap akan mengalir walau…

  • Keluarga

    Belajar Dari Anak (Bahagian 2)

    Ingat cerita saya kongsikan supaya jangan diulangi kesilapan menunaikan keperluan anak? Cerita malam tadi. Memang sungguh-sungguhlah kak Long tuntut susu. Dua kali tambah pula tu! Saya dengan senang hati buatkan. Seperkara yang boleh dipelajari, apabila ‘berurusan’ dengan kanak-kanak; sebenarnya mereka mahu tahu respon kita. Mereka uji kita dengan respon berbentuk emosi mereka. Tugas ibu bapa, adalah merespon kembali. Jika tidak, katakan tidak. Jika boleh, katakan boleh. Boleh jadi, respon negatif kita kepada kehendak mereka akan dibalas dengan tangisan atau tantrum berskala kecil, namun itu lebih baik kerana kanak-kanak mahu tahu respon kita. Apabila mereka tahu respon balas kita, perlahan-lahan mereka akan faham. Secara peribadi, kami cuba hindarkan daripada mengabaikan mereka…

  • Keluarga

    Belajar dari Anak

    Ada satu peristiwa penting. JANGAN ULANGI. —- Hampir setiap malam, kak Long akan meminta saya buatkan susu. Malam tadi, kak Long minta susu seperti biasa. Tapi disebabkan keletihan, saya tertidur. Pagi tadi selepas mandi dan bersiap untuk ke sekolah, tiba-tiba kak Long bertanya; “Abi, kenapa abi tak buatkan susu Rumaisha malam tadi?” Apa yang kau rasa, sebagai bapa, anak kau bangkitkan keperluan dia yang tidak tertunai malam tadi? Bukan benda susah. Buatkan susu. Sumber kalsium si anak. Sebak saya dengar. Saya jelaskan pada dia bahawa saya mohon maaf sangat kerana tidak buatkan dia susu. Mungkin sebab kepenatan, saya tertidur dan dia juga tidur tanpa meminum susu. Saya sungguh-sungguh meminta maaf…